16199f5276d1ec6910de8cc5a18034db 1473154469 Extra Large

Президент України заявив про необхідність розробки сучасної версії поправки Джексона-Веніка

Президент України Петро Порошенко під час щорічного послання до Верховної Ради  «Про внутрішнє та зовнішнє становище України у 2016 році» заявив про необхідність модернізації поправки Джексона-Веніка та розробки її сучасної версії.

«Питання Криму, його мілітаризації та утисків прав людини на півострові треба постійно тримати на міжнародному порядку денному і домагатися розширення відповідного санкційного пакета, як це минулого тижня зробили наші партнери — Сполучені Штати Америки.

Порушення Росією прав людини на окупованих територіях, у тому числі й щодо кримських татар, вимагає запровадження додаткових секторальних санкцій. Думаю, був би не зайвим осучаснений аналог поправки Джексона-Веніка.»

Президент України П. Порошенко

 

Пропонуємо вам проаналізувати дану норму та історичні процеси, які обумовили її прийняття. Адже усі ми маємо розуміти механізми, причини та можливі наслідки внесення змін як в національне законодаство, так і бути обізнаними в деталях  міжнародного права, яке так чи інакше має або може мати вплив на нашу державу.

Поправка Джексона — Веніка (англ. Jackson–Vanik amendment)  — стаття законодавства США, яка обмежує фінансові та торговельні стосунки США із країнами, які забороняють або протиправно обмежують вільну еміграцію своїх громадян.

3 серпня 1972 р. президія Верховної Ради СРСР прийняла указ «Про відшкодування громадянами СРСР, які виїжджають на постійне проживання за кордон, державних витрат на навчання».

Таким чином усі, хто мав вищу освіту та бажав емігрувати за межі СРСР, мусили сплатити значні на той час суми мита (до 12 тисяч рублів), якими компенсувати державі «безоплатне» навчання у радянських вишах. Це стало потужним сигналом для світової спільноти про порушення комуністичним режимом прав людини.

Ініціаторами введення до закону про торгівлю США відповідної поправки стали сенатор Генрі Джексон (1912–1983) та член Палати представників Чарльз Венік (1913–2007).

1

Поправка була введена Сполученими Штатами 1974 року і призначена для впливу на торговельні відносини США з країнами з неринковою економікою (тобто такою, яка базується на пануванні державної власності, одержавленні та монополізації народного господарства, жорсткому, централізованому директивному плануванні виробництва і розподілі ресурсів, відсутності конкуренції і вільного ціноутворення, якій притаманні відсутність матеріальних стимулів до ефективної праці та хронічний дефіцит (особливо товарів народного споживання) тощо), які обмежують свободу еміграції та інші права людини.

Річард Перл, співробітник Джексона, який підготував поправку, говорив, що Джексон вважав право на еміграцію в певних аспектах найпотужнішим серед прав людини.

«Якщо б люди могли голосувати ногами, влада змушена була б враховувати це і робити все для своїх громадян, щоб утримати їх у країні», — зазначав він.

Зміст поправки

Стаття 402 закону про торгівлю США під назвою «Свобода еміграції в торгівлі Схід-Захід» (яка і є поправкою Джексона-Веніка і, одночасно частиною Зводу законів США) забороняє надавати режим найбільшого сприяння країнам, які порушують або серйозно обмежують права своїх громадян на еміграцію.

Стаття 2432 пункт (a) розділу 19 глави 12 підрозділу IV частини 1

Зводу законів США

Дії країн з неринковою економікою, що ставлять їх поза рамками нормальних торговельних відносин, кредитних програм, кредитних або інвестиційних гарантій, або комерційних угод.

Щоб затвердити незмінну відданість Сполучених Штатів фундаментальним правам людини, з 3 січня 1975 року, незалежно від інших положень законодавства, товари з будь-якої країни з неринковою економікою не підлягатимуть недискримінаційного режиму (нормальним торговельним відносинам), а така країна не буде брати участь у будь-якій програмі уряду США, що припускає безпосереднє або опосередковане надання кредитів, кредитних гарантій чи інвестиційних гарантій, а президент США не буде укладати будь-які комерційні угоди з будь такою країною протягом періоду, який починається з дати, коли президент визначає, що така країна —

  1. відмовляє своїм громадянам у праві на вільну еміграцію;
  2. обкладає більш ніж номінальним митом еміграцію, візи або інші документи, необхідні для еміграції, незалежно від причин і цілей цього обкладання; або
  3. обкладає більш ніж номінальним податком, збором, штрафом або будь-яким іншим видом платежу будь-якого громадянина внаслідок бажання такого громадянина емігрувати з країни за власним бажанням,

і закінчується датою, коли президент визначає, що така країна більш не порушує вищеназваних пунктів (1), (2) або (3)

Закон про торгівлю набув чинності після його підписання президентом Джералдом Фордом 3 січня 1975 року.

2

Під дію поправки підпали Радянський Союз (а пізніше — пострадянські держави), Китай, Румунія, Угорщина, Чехословаччина, НДР, Болгарія, Монголія, Албанія, Камбоджа, Лаос і В’єтнам.

Через відсутність режиму сприяння радянський експорт в США обкладався митом, що в десять разів перевищував звичайний.

Аналізуючи текст цього законодавчого акта Конгресу США, нескладно дійти висновку, що президент США має право вирішувати, на які країни цей закон поширюється. Поправка Джексона-Веніка включає можливість президента США скасувати обмеження на один рік. Починаючи з кінця 70-х років, це скасування регулярно проводилася відносно деяких країн — наприклад, Китаю. Але до початку 90-х вона жодного разу не проводилася щодо СРСР. Існуючи формально і нині, після розпаду СРСР (для якого, власне, вона і приймалася, хай про це у тексті ні слова) почала втрачати свій сенс, адже країни пострадянського простору дотримувалися права людини на вільне пересування.

З 1989 року США щорічно накладали мораторій на дію поправки, а в 1994 році президент Клінтон дав гарантії автоматичного продовження режиму найбільшого сприяння в торгівлі, так що навіть щорічний мораторій втратив сенс.

Ця поправка була ефективним економічним важелем впливу на тоталітарний режим СРСР і спонукала до швидкої відміни фінансових і податкових перешкод для бажаючих емігрувати з СРСР – з 1975 року із СРСР до США емігрували понад 500 тис. біженців.

18 листопада 2005 року сенат США схвалив законопроект, яким пропонувалося скасувати і для України обмежувальну зовнішньоторгівельну поправку Джексона-Веніка.

Поправка була скасована для України у березні 2006 року. На підтримку документа висловилися 417 конгресменів, проти — 2. Тодішній президент України Віктор Ющенко пов’язав цей крок із проведенням Україною реформ.

Торговельні відносини США з іншими колишніми радянськими республіками (Азербайджаном, Білоруссю, Казахстаном, Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном), як і раніше, формально підпадають під дію поправки, але на них поширюється тимчасове звільнення.

З повагою,

Старший юрисконсульт

АБ «ТАРАС КУЛАЧКО ТА ПАРТНЕРИ»,

Богдан Богдан